BUITEN WESTEN

De jaarlijks terugkerende tentoonstelling Buiten Westen toont werk van jonge, veelbelovende kunstenaars afkomstig van kunstacademies in het oosten van het land. De eerste editie toont werk van Data Bosma, Liona Dekker, Jacco Jansen, Nokukhanya Langa, Nils Leibeling, Ruben Planting en Rosanna ten Have & Kim Wawer.

Buiten Westen brengt het werk van een nieuwe lichting veelbelovende kunstenaars samen en geeft een frisse blik op de beeldende kunst van de toekomst. De deelnemers aan deze tentoonstelling zijn deze zomer afgestudeerd binnen de richtingen Fine Art, Painting, Creative Writing en Education aan de kunstacademies ArtEZ - hogeschool voor de kunsten in Arnhem en Enschede, Academie Minerva en het Frank Mohr Institute in Groningen.

Buiten Westen beoogt een springplank te zijn voor nieuw talent uit het oosten van Nederland. Kunstenaars die afstuderen aan academies in de Randstand en de Euregio kunnen zich eenvoudig aansluiten bij bestaande infrastructuren. Voor kunstenaars uit het oosten van het land zijn deze structuren minder goed bereikbaar. ‘Buiten Westen’ vergroot de zichtbaarheid van jonge, startende kunstenaars uit deze regio door hun werk te tonen aan een breed publiek.

Buiten Westen is een initiatief van gastcurator Hélène Webers. De eerste editie wordt gerealiseerd in samenwerking met KunstaanZ Deventer.

Sponsors
Buiten Westen is mede mogelijk gemaakt door Armeva Vastgoed (hoofdsponsor van KunstaanZ) en Stichting Hanzefonds. Stichting Hanzefonds stimuleert kunst, onderwijs en bedrijvigheid in het oosten van Nederland. Deventer, destijds de tweede Hanzestad in Europa, is met het aangename kunst- en cultuurklimaat voor de eerste editie van Buiten Westen een passende thuishaven.


Buiten Westen is te zien in Brink 16, bij Deventenaren ook wel bekend als 'de oude fietsenstalling'.

Van zaterdag 15 september tot en met zondag 25 november is de tentoonstelling geopend op woensdag tot en met zondag, van 11 tot 17 uur.

Kijk hier voor meer informatie over de locatie Brink 16.


 

Videoportretten

Hieronder ziet u videoportretten van de deelnemende kunstenaars aan Buiten Westen. De opnames zijn gemaakt tijdens de tentoonstelling in Brink 16. De kunstenaars vertellen hier hoe zij zijn gekomen tot het maken van hun werk.

Data bosma

liona dekker

jacco jansen

NOKUKHANYA LANGA

NILS LEIBELING

RUBEN PLANTING

ROSANNA TEN HAVE & KIM WAWER