Een achteloze blik, een kroegtafereel, een marktdag of zomaar wat spelende kinderen. Het leven zoals het aan ons voorbij trekt. Geen enscenering, geen stillering en al helemaal geen verfraaiing van de scene en het beeld. Straatfotografen als Ed van der Elsken en Hans Aarsman zijn grootmeesters in het genre. Straatfotografen tonen ons op geheel eigen wijze het leven van de straat. Precies zoals het is. Kunstaanz brengt van 22 september tot en met 28 november 2021 het werk van zes Nederlandse straatfotografen samen in de tentoonstelling Van de Straat in Brink 16, Deventer. 

Op straten, pleinen en in parken praten we, zingen we, zoenen we elkaar en vechten we een ruzie uit. We vieren er feest en rouwen er en als je de voordeur uitstapt, is de wereld plotseling een visualisatie van de krant, nieuwsbericht of social post. Straatfotografie legt het vast en bevindt zich op het kruispunt van documentairefotografie en fotojournalistiek. Straatfotografie gaat over het moment, toeval en snelle trefzekerheid van de camera en de fotograaf waarbij mensen, de scene en de straat onopgemerkt gefotografeerd wordt. De situatie is niet geregisseerd, maar dat de fotograaf door locatiekeuze, standpunt, belichting en timing een eigen signatuur aan het beeld geeft, is goed te zien in Van de Straat. Deze tentoonstelling brengt het werk samen van Annemiek van der Werff, Fokko Muller, Martijn Barth, Peter Willemse, Willem Wernsen en Yolande Querens.

De fotografen

Willem Wernsen
Autodidact Willem Wernsen (1954) ontwikkelde zich van amateur- tot professioneel fotograaf en maakte internationaal naam met zijn foto’s. Zijn oeuvre omvat straatfotografie en portretten en omschrijft hij als sociaal-documentaire. Wernsen heeft inmiddels vijf boeken op zijn naam staan en een volgend boek staat gepland. In een interview met het AD vertelde Wernsen dat hij een groot liefhebben is van zwart-witfilms van regisseurs van Alfred Hitchcock en van acteurs als Humphrey Bogart en Simone Signoret. Wie zijn beelden bekijkt ziet die inspiratie.
www.willemwernsen.com

Annemiek van der Werff
Annemiek van der Werff (1951) fotografeert in kleur en zwart-wit of combineert beiden. Ze geniet naar eigen zeggen van het zwerven door de stad op zoek naar de rafelranden van de maatschappij. Ook het strand is een plek waar ze, gewapend met camera, vaak te vinden is. De schoonheid van het alledaags zien én vangen is haar voornaamste doel.
http://www.annemiekvanderwerff.nl/home

Fokko Muller
“Straatfotografie veranderde mijn manier van kijken naar de wereld”, zegt Fokko Muller. “Ik ben graag op straat, kijk naar de interactie tussen mensen terwijl ik flarden van hun gesprekken opvang. Maar het beste van straatfotografie is misschien nog wel dat je de deur uitloopt en niet weet wat je waar je mee thuiskomt.” Muller omschreef zijn straatfotografie in een interview met het AD als een ‘serieuze hobby’. Naast zijn baan als projectmanager geeft hij lezingen en workshops en maakt deel uit van het fotografencollectief op www.straatfotografie.nl.
www.fokkomuller.com 

Martijn Barth
Het liefst zou Martijn Barth elke dag uren op straat lopen om te fotograferen. Wat hem vooral fascineert aan straatfotografie is het onverwachte, dat je vooraf niet weet wat je tegenkomt en vastlegt. “Soms kom ik met niets thuis of loop ik steeds achter de feiten aan, dan kan ik echt balen. Maar vaak genoeg maak ik ook één foto waarvan ik weet dat deze goed is of heb ik een leuke ontmoeting met iemand. Een vriend typeerde mijn fotografie een tijdje terug als betrokken, fijnzinnig, zacht waarin de menselijke maat de boventoon voert. Dat vond ik een prachtig compliment.”
www.martijnbarth.com 

Peter Willemse
Het werk van Peter Willemse (1957) valt op door de sfeer van de beelden en de grote afstand die hij neemt tot het gefotografeerde. Willemse omschrijft zichzelf als vrijetijdsfotograaf en hij is dagelijks op pad om de wereld om hem heen vast te leggen. In 2015 toonde Willemse in CODA Bibliotheek Apeldoorn De Koers, een serie foto’s die een prachtig beeld geeft van de aanloop naar de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Op zijn website is niet alleen straatfotografie te vinden maar ook vrij werk, funeraire fotografie en een serie over oorlogsgraven en kampen.
www.willemsefotografie.nl     

Yolande Querens
Yolande Querens beperkt zich niet tot straatfotografie, maar maakt ook portretten en natuurfoto’s. Ook haar onderwerpkeuze is breed: van Arles en Brighton tot de Lofoten en Parijs en van de Zwarte Cross tot de Efteling. Indringend is de serie die ze maakte in Auschwitz.
www.yolandequerens.nl                                                                        

Gratis entree

De entree is gratis. Wel gelden er coronamaatregelen die we baseren op het landelijke protocol voor musea. Hier leest u de belangrijkste maatregelen die gelden voor Van de Straat.


Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Deventer en door onze hoofdsponsor Armeva Vastgoed.